Byta däck själv

Att byta däck själv kan både vara roligt och en besparing i plånboken. Vi har därför tagit fram en guide på hur du själv gör detta på t.ex din garageuppfart eller gatan.

Säkerhetsförberedelser

 1. Placering: Se till att bilen är parkerad på en plan och fast yta, helst inte direkt vid en trafikerad väg. Använd parkeringsbromsen.
 2. Varningsutrustning: Placera en varningstriangel eller andra varningssignaler runt bilen om du byter däck längs en väg.

Verktyg du behöver

 • Reservdäck
 • Domkraft
 • Hjulmutternyckel eller korsnyckel
 • Hjulstödblock (valfritt men rekommenderat)

Steg för att byta däck

 1. Förbered däcket: Kontrollera att reservdäcket är i bra skick och att det är korrekt uppumpat.
 2. Lossa hjulmuttrarna: Innan du lyfter upp bilen, lossa hjulmuttrarna en aning med hjulmutternyckeln. Gör detta medan däcket fortfarande har kontakt med marken för att undvika att det roterar.
 3. Lyft bilen: Placera domkraften under bilens specifika lyftpunkt (se bilens handbok för exakt plats). Pumpa eller vrid på domkraften tills däcket är helt upplyft från marken.
 4. Ta bort hjulmuttrarna och däcket: Skruva nu helt av hjulmuttrarna och placera dem på en säker plats. Ta sedan bort däcket.
 5. Montera reservdäcket: Lyft på reservdäcket och montera det på hjulbultarna. Se till att däcket sitter rätt.
 6. Sätt tillbaka hjulmuttrarna: Skruva tillbaka hjulmuttrarna för hand så långt det går.
 7. Sänk ner bilen: Sänk försiktigt ner bilen så att reservdäcket får kontakt med marken, men låt bilens fulla vikt inte vila på däcket än. Dra åt hjulmuttrarna så hårt du kan medan däcket delvis belastar marken.
 8. Full belastning: Sänk bilen helt och dra åt hjulmuttrarna till deras maximala åtdragningsmoment med hjulmutternyckeln. Använd ett korsmönster när du drar åt muttrarna för jämn fördelning av trycket.
 9. Städa upp: Plocka upp dina verktyg och det platta däcket. Förvara dem korrekt i bilen.
 10. Kontrollera och justera: Kör försiktigt till närmaste verkstad för att kontrollera att reservdäcket är korrekt balanserat och att muttrarna är korrekt åtdragna.

Att byta däck själv kräver lite förberedelser och rätt verktyg, men är en helt genomförbar uppgift. Kom ihåg att alltid prioritera din säkerhet, särskilt om du måste byta däck längs en trafikerad väg. Vi på Masterwheels.se hjälper dig gärna med din utrustning!


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *